Продукти
Въпроси и консултации - във viber на 0882 281 997 чрез съобщение. Поръчки само през сайта. 

Традиция и мода в Коледната украса – българската коледна трапеза

Традиция и мода в Коледната украса – българската коледна трапеза
Традиция и мода едва ли е най-подходящо за статията по-долу. По-скоро малко мисли, които се родиха във времето преди Коледа.

Ще кажете, каква му е работата на един онлайн магазин да публикува статии за българските коледни традиции. Всичко, което касае избор на подходящ стил за украса на дома, на онези малки декоративни коледни възглавнички, на подаръците и празничната трапеза.  

И така: има две думи, които са сред най-често срещаните при търсене. Те маркират абсурдността на пространственото и времево определение на уеб терена.

Уеб терен ще наричаме онова, което се нарича уеб пространство (обозначено по-долу като То), но се получава повторение, скапващо стила. От друга страна, То трудно се вмества в коя да е дефиниция за пространство.

И тъй , говорим за традиционна Коледна украса. Все по-често. И все по-често не е ясно за кого е предназначено това. При необходимостта от използване на „традиционно“ с „коледна украса“ е препоръчително да се съобразим с мястото. За предпочитане и препоръчително е да се казва „Традиционна българска коледна украса“, „традиционна средноевропейска ... коледна украса“, а за страни с религия, различни от тези, в които има Коледа, сигурно има нещо различно.

Традиционната българска коледна украса включва простички, вкусни, с естествени цветове елементи. Обикновено са красиво подредени сушени плодове, люти чушки и чесън. Те умело се комбинират със сухи листа, елхови клонки, свещички. Всичко старателно подредено върху празнична коледна покривка за маса.

Естествена украса в самата новогодишна нощ са пъстрите съдове, в които е приготвена или е сервирана храната: гърнета, гювечета, дълбоки и плитки паници, пръстени чаши.

Българската храна само по себе си е украса за празничната коледна трапеза. От малките зелени и лозови сърмички, до красивите коледни погачи, печената тиква, баници с късмети и туршии – какви ли не.

Усмивките. Топлите цветове на празничната трапеза, на тържествената коледна покривка, светлината на свещите и огънят в камината озаряват лица на деца и  възрастни. Всичко грее от щастие.

Именно това щастие, спокойствието и обичта в семейството са истинската традиция на Коледната нощ – тихата, и святата.